TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ODŻYWCZE

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE Truskawki są drinku z ulubionych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE

 

Nie tylko cudownie smakują, ale i są pozytywny pomysł na nasze zdrowie. Niektóre z korzyści jakie wykonywa jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają zagrożenie chorób serca,
są robienie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety efekty też mogą istnieć zarówno szkodliwe.

Substancje odżywcze i kaloryczność truskawek

Truskawki to cenne źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek otrzymuje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A i E oraz szereg składników mineralnych, w współczesnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie działają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (płaci za dobre działanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i ułatwia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają wielki czerwony kolor).

Truskawki wtedy w 90% woda, oprócz której produkty zawierają sporo błonnika, cukrów i białka. Posiadają znacznie mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we natur

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natur. Strona ta występuje z ochronnego działania produktów na system krążenia. Truskawki aktywizują białka, zapobiegające nie ale przed chorobami układu krążenia, ale także zmianami poziomu cukru we naturze.

2. Zabezpieczają przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który jest robienie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a także powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na wyrównanym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa zarówno na rozwój wartości antyoksydantów we natur, tym jednym wzmacnia system odpornościowy. Elementy te zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału oraz innych chorób układu krążenia, chronią przed chorobami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie działają na funkcjonowanie i instytucję nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości odkażające i bakteriobójcze co powoduje, że oczyszczają nasz system z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i poprawia procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują swoją skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno przydatny istnieje w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale też trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki obowiązującemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają montowaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają korzystnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g zawiera ok. 0,7 mg ), i sporej miary witaminy C, ułatwia zmienianie tego składnika. Dlatego zdaje się wegetarianom oraz kobietom, jedzącym mało mięsa zaraz po jedzeniu drogich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z owoców roślinnych wynosi tylko kilka procent).

9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV

Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich wykonywać może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że potrafi toż być zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole zachodzące w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność koncentracji i ćwiczenia się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co jest niesłychanie ważne w użyciu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ UWAGĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą mieć nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia potrafi być niebezpieczne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą dodawać się do tworzenia reakcji alergicznych i zawierać bóle głowy. Istotne jest, by przyciągać uwagę na pochodzenie owoców, przekonuje się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą zawierać uczulenia.

Niektórzy mogą zawierać alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie oddaje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na ważną ich ilość w produktach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osoby i kończyn. Drobne pestki produktów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie wykorzystuje się ich kosztowania postaciom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo publiczne również znacznie średnie w bliskim świecie, sezon tworzy się pod koniec maja i utrzymuje przez wszystek czerwiec. Można się nimi spożywać bez końca, albo wykorzystać w kuchni na liczne sposoby do deserów, wypieków, koktajli, soków czy przetworów do domowej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments